Land van Cuijk mag gerust wat trotser zijn op ‘ons’ Goei Gerei

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blogs

Ik ben geen keukenprins, dus de eerste reactie van mijn vrouw was voor mij geen verrassing. ‘Jij, een kookboek?’, vroeg ze nog maar eens om zeker te weten of ze het goed gehoord had. Ze lachte er niet eens bij, zou Bloem (Even aan m’n moeder vragen) hebben gezongen. Als schrijver van ‘Goei Gerei’ was het niet mijn rol om de recepten te schrijven, laat staan te koken. Nee, mijn taak was juist om de lezer een goed en eerlijk beeld te geven van de vele agrarische bedrijven die het Land van Cuijk rijk is. Bedrijven die onze regio verbinden. En waar we trots op mogen zijn.

Monique (Mo) Nelson en Robert Hermens kwamen -uiteraard aan de keukentafel- maanden geleden op het idee voor ‘Goei Gerei’. “Met dit kookboek gaan we in het Land van Cuijk de verbinding herstellen: de verbinding tussen consument en producent, tussen boer en burger, tussen mens en natuur en tussen mensen onderling. Aan de hand van de recepten en het verhaal achter het ingrediënt leggen we de verbinding. De ondernemer vertelt over zijn vak en de mooie producten die hij op de markt brengt en hoe je hier als liefhebber bewust Bourgondisch van kunt genieten”, schrijven Mo en Robert in hun voorwoord.

Mijn rol als schrijver van ‘de verhalen achter het ingrediënt’ heb ik ervaren als dankbaar. Ik heb letterlijk een kijkje gekregen achter de voordeur van de tientallen boerenbedrijven in ons gebied. Ik heb vooral veel meer begrip gekregen voor de zware omstandigheden (vooral qua wet- en regelgeving) waaronder zij elke dag werken aan het eten dat ’s avonds -als vanzelfsprekend- bij ons op het bord ligt. Maar zeker ook voor de innovatieve wijze waarop de boeren in het Land van Cuijk met hun dieren omgaan. Wie zich blind staart op de promofilmpjes van ‘Wakker Dier’ zou bijna denken dat in elke stal een plofkip ‘zit’ of een varken zonder enige levensruimte wordt vetgemest. De werkelijkheid is gelukkig anders!

Naast elk (streek)gerecht in ‘Goei Gerei’ staat daarom het verhaal achter de boer of producent. Om de verbinding te leggen tussen boer en burger. En om wederzijds begrip te kweken. Ik heb ‘onze’ veehouders en agrariërs – want ook qua tuin- en landbouw heeft het Land van Cuijk enorm veel te bieden – leren kennen als mensen die dagelijks bezig zijn met een beter leven voor hun dieren, gewassen, het milieu en hun (leef)omgeving. Mensen ook die jammer genoeg veel moeite hebben om de duurzame manier waarop zij fokken, planten, kweken en produceren goed en eerlijk onder de aandacht te brengen van burger.

Ik ben trots dat ik voor ‘Goei Gerei’ hun verhalen heb mogen opschrijven en dat zij -door de fotografie van Kristel Beelen- in dit boek ook een gezicht hebben gekregen. Ik ben trots op het eindresultaat. Maar vooral ben ik trots op het ‘Goei Gerei’ van eigen bodem. En eigenlijk zouden we dat allemaal moeten zijn.

‘Goei Gerei’ ligt inmiddels bij de drukker. Het boek verschijnt officieel tijdens het Pluk & Oogstfeest in Mill op zondag 14 oktober en is vervolgens te koop bij verschillende verkooppunten en supermarkten in de regio.